باتری های ژل چیست ؟!!
باتری های ژل باتری هایی هستند که از الکترولیت ژل مانند استفاده می کنند. الکترولیت ژل مانند از مخلوط کردن اسید سولفوریک با سیلیس به دست می آید تا سفت شود و چسبناک تر از مایع شود. باتری های ژل به اندازه کافی برای حل برخی از مشکلاتی که در هنگام استفاده از باتری های سرب اسیدی مرطوب با آن مواجه می شوید، طراحی شده اند. اگرچه باتریهای ژلهای شباهتهای زیادی با باتریهای سرب اسیدی از نظر طراحی و اصول کار دارند، اما در اجزای خود تفاوتهایی با یکدیگر دارند. در حالی که باتری اسید سرب از محلول الکترولیت مایع استفاده می کند، باتری ژل از الکترولیت چسبناک تری استفاده می کند. الکترولیت از اسید سولفوریک مخلوط با سیلیس به عنوان سخت کننده آن تشکیل شده است. از آنجایی که سیلیس حالت ژل مانندی به محلول می دهد، باتری های ژل خورشیدی به اندازه باتری های سنتی بخار منتشر نمی کنند.
لذا باتری های ژل خورشیدی نیز بسیار سبک و پایدار است. در نتیجه نصب آنها آسان است. آنها همچنین طول عمر بیشتری دارند و می توانند شارژ خود را بیشتر از باتری های معمولی نگه دارند. این ویژگی ها همچنین منجر به استفاده گسترده از باتری های ژلی برای پنل های خورشیدی شده است. دوام و سایر خواص مطلوب آنها را در کاربردهای مختلف مانند دستگاههای تحرک پزشکی، دستگاههای الکترونیکی، تجهیزات دریایی و دستگاههای با انرژی خورشیدی یک انتخاب تبدیل کرده است.
باتری ژل چگونه کار میکند ؟!!
باتری ژلی که گاهی اوقات باتری سلول ژل نامیده می شود، یک باتری سرب اسیدی تنظیم شده با شیر VLRA است. اجزای این باتری الکترولیت های ژل مانند و اسید سولفوریک هستند که با دود سیلیس ترکیب می شوند. وجود سیلیس در باتری ژل باعث واکنش شیمیایی می شود و در نتیجه ماده ژل مانند ثابتی تشکیل می شود که باتری از آن نام خود را به دست آورده است.
باتری های ژل با صفحات مثبت تخت یا لوله ای ساخته می شوند. این باتری ها از توده ژل غیر متحرک در استفاده از الکترولیت ها و اسید سولفوریک مانند باتری های سرب اسیدی معمولی استفاده می کنند. باتری های ژل دارای یک سیستم یک طرفه از دریچه های باز هستند که به گازهای داخل اجازه می دهد تا با آب ترکیب شوند. این باعث می شود که آنها نیاز به نگهداری صفر داشته باشند زیرا نیازی به بررسی سطح آب در بالا نیست.
این باتری ها بسیار متنوع هستند و گاز یا دود بسیار کمی تولید می کنند. در نتیجه می توان آنها را با خیال راحت در مکان هایی با تهویه محدود مانند منازل مسکونی نصب کرد.
مزایای باتری های ژل خورشیدی
چندین مزیت باتری های ژله ای که آنها را به یک گزینه محبوب برای سیستم های انرژی خورشیدی تبدیل می کند. عبارتند از:
بدون نیاز به تعمیر و نگهداری: باتری های ژل خورشیدی به جای مایع از یک ماده ژل مانند تشکیل شده اند، بنابراین برای عملکرد خوب نیاز به تعمیر و نگهداری کمی دارند.
- ضد ریزش بدون ترس از نشتی: باتریهای سلولی مرطوب با وجود اینکه محفظههای پلاستیکی دارند، احتمال نشتی بالایی دارند. در مورد باتری های ژل خورشیدی، برعکس این اتفاق می افتد. به لطف ماده ژل مانند و دریچه حذف فشار در این باتری ها، خطر نشتی وجود ندارد.
- طراحی و نصب انعطاف پذیر: باتری های ژل ضد نشت هستند که امکان استفاده از آنها را در هر دو حالت افقی و عمودی فراهم می کند. این ویژگی برای طیف وسیعی از کاربردهای باتری بسیار مفید است.
- کاربردهای چرخه عمیق: باتری های ژل گزینه ای ایده آل برای کاربردهای چرخه عمیق هستند زیرا چرخه عمر آنها بین 500 تا 5000 چرخه است. این بدان معنی است که آنها می توانند بیشتر تخلیه شوند و مانند یک جدید شارژ شوند.
- ساختار مستحکم و مقاوم: این باتری ها دارای پلاستیک های غیر رسانا در قسمت بیرونی خود هستند که آنها را در برابر لرزش های سنگین، شوک ها و سایر ضربه های اساسی مقاوم می کند. این ویژگی آنها را برای چهار چرخ مناسب می کند.
- حداقل خطر: با باتری های ژل، خطر ریزش کمتری وجود دارد. خطر سوختگی اسید سولفوریک و آسیب به تجهیزات وجود ندارد. برخلاف باتریهای سرب اسیدی که ممکن است در صورت ریزش با خطرات پاکسازی مواجه شوید، لازم نیست نگران ریزش آن باشید. علاوه بر این، احتمال خوردگی کمتری وجود دارد و باتری های ژل معمولاً با تجهیزات الکترونیکی حساس استفاده می شوند.
- تحمل گرما بهتر: باتری های ژله ای به غیر از سبک تر بودن نسبت به باتری های معمولی، تحمل گرما بالایی دارند. آنها می توانند به اندازه کافی در مکان هایی با سیستم های تهویه محدود استفاده شوند.
معایب باتری های ژل خورشیدی
اگرچه باتری های ژل خورشیدی مزایای زیادی دارند، اما معایب خاصی برای آنها دارند. نقطه ضعف کلیدی این باتری ها در قیمت باتری خورشیدی ژله ای دیده می شود.
باتری های ژل خورشیدی معمولاً گران تر از سایر انواع باتری هستند.
- سرعت پایین شارژ باتری های ژل نیز نگرانی دیگری است. در مقایسه با انواع سنتی، این باتری ها زمان زیادی طول می کشد تا به شارژ کامل برسند. نکته دیگر این است که شارژر باید بلافاصله پس از اتمام فرآیند شارژ خارج شود تا از خطر آسیب غیر قابل برگشت جلوگیری شود. از آنجایی که این باتری ها دارای الکترولیت ژل هستند، شارژ بیش از حد آنها می تواند باعث ایجاد فضای خالی در الکترولیت و در نتیجه کاهش طول عمر باتری شود. حتی ممکن است هنگام شارژ این نوع باتری ها استفاده از رگولاتورهای ویژه ضروری شود.
- نگهداری مکرر باتریهای ژل در مناطق گرم میتواند بر روی ژل تأثیر منفی بگذارد و باعث سفت شدن و دور شدن آن از صفحات شود. باتری ها آنقدر که باید دوام نمی آورند.